Krokodil Zupko

subota , 24.11.2007.


Objavljeno u časopisu "Ciciban" (2004.)

Image Hosted by ImageShack.us



«Tata, a gdje idemo sada?» - pitao je Filip dok je tata otključavao svoj crveni «Hyundai». «Danas, svi zajedno, idemo kod tete Marice i tetka Bože u posjetu..» - odgovori tata. Ali, ja ne bih išao kod tetka Bože..- mrmljao je petogodišnji Dominik. «Da, a zašto ti ne bi išao kod tetka Bože?»- pitala je mama sjedajući u auto. «Ja bih išao u zoološki vrt..» - odgovori Dominik.
«Ali, u zoološki vrt smo išli prije mjesec dana!»- trudila se objasniti mama.
«To je bilo jako davnoooo..»- nepopustljivo će Dominik..-ja bih opet išao u zoološki vrt!» « Dominik! – prijekorno će sada mama- nemamo tata i ja toliko novaca da možemo ići u zoološki vrt kad god vi to poželite a, osim toga, nije nam ni blizu! « Dominik je sada šutio, pa se mama malo raznježi..»Ako baš toliko volite životinje, kupit ćemo vam tata i ja maloga psića kojeg možete imati doma po cijeli dan! «
«Nećemo psa! Hoćemo krokodila! «- dometne sada Filip glasno i odlučno.»Da, hoćemo krokodila! « - ponovi sad i Dominik. «Molim? Jesam li ja dobro čula? « - pitala je mama začuđeno podižući obrve. «Jesi, dobro si čula..želimo krokodila da možemo jahati na njemu! « - objasni Filip. «Ha, ha, ha...-smijala se mama- krokodila se ne jaše, valjda si mislio konjića..?! « Ne, konjića, krokodila!!!» - već se ljutio Filip.
«Dobro, dobro- prekine ih tata sve-razmislit ćemo još o krokodilu, no sada idemo kod tetka Bože!» Svi se smiriše i tata krene.
«Tata, vozi sto na sat! «- napomene Dominik važno. »Tata, striko Ante ima brži auto od tvog i može voziti dvjesto na sat, a tvoj auto ništa ne valja jer..» - «Samo malo, Dominik-prekinu ga tata- na radiju su važne vijesti..» Svi slušaju:
«...NA AUTOCESTI ZAGREB-VELIKA GORICA KOD MJESTA BUZIN DOGODILA SE MANJA PROMETNA NEZGODA KADA SE KAMION ZAGREBAČKOG ZOOLOŠKOG VRTA PREVRNUO U OBLIŽNJI KANAL..TOM PRILIKOM SE IZ KAMIONA USPIO OSLOBODITI OMANJI KROKODIL PO IMENU ZUPKO ZA KOJIM SE SADA TRAGA...MOLIMO SVE KOJI PRIMJETE ZUPKA DA NAM JAVE...SLIJEDI NAGRADA..»
«Jeste li čuli?- mama će- krokodil Zupko je na slobodi!» «Tata će ga uhvatiti!» - brzo dometne Filip. « I onda ćemo ga odvesti našoj kući!»- zaključi Dominik.. «Je li? - neda se mama- a čime ćete ga hraniti i gdje će spavati?» «Spavat će u našoj sobi ispod kreveta i jest će čokolino i sir zdenku» - spremno će sada Filip. «Dobro, dobro, ali kad budete išli u vrtić, tko će onda paziti na njega?» -mama će uporno. «Nitko- pobjedonosno će Dominik- ići će sa nama u vrtić..jahat ćemo na njemu! «
U tom trenutku tata je naglo zakočio, tako da su Filip i Dominik nosom dodirnuli prednja sjedala. Mama je samo izustila..»Jaaao..! «
« Krokodil!» - iznenađeno poviče tata.»Na cesti je, leži i ne miče se..»
Tata brzo parkira auto uz rub ceste, te izađe van i lagano krene prema krokodilu koji je mirno ležao na cesti, tužnih očiju, kao da mu je svejedno hoće li ga netko pregaziti ili ne.Dok mu se tata približavao, Filip iz auta povika: «To je Zupko! To je Zupko!!» i pritisne sirenu.
A Zupko koji je do tada mirno ležao, prestraši se sirene, skoči se na noge i pojuri, baš u trenutku kad ga je tata htio primiti rukama.
Skliznuo je u kanal kraj ceste i zaronio u plitku i prljavu vodu.Iziđoše tada i drugi vozači koji bijahu stali, , te se dadoše u potjeru za Zupkom.Filip i Dominik koji su sve to promatrali kroz prozor auta, nisu se mogli pomiriti s time da bi netko drugi mogao uhvatiti Zupka, pa su vikali: «To je naš Zupko! To je naš Zupko!» No, na njihovu sreću, njihov tata je uhvatio Zupka.Dok je mama otvarala prtljažnik na autu, Zupko se otimao tati iz naručja pokušavajući se izmigoljiti na slobodu.Pokušao je priprijetiti otvorenih ustiju, ali imao je samo dva mala zuba zbog kojih je i nazvan Zupko.Bio je, dakle, bezopasan.. «Huuraa! Juupii!.» vikali su Filip i Dominik od radosti kad je tata zatvorio prtljažnik.»Zupko je naš! Vozimo ga kući! ..Bit će u našoj sobi!»
No, tata nije tako mislio.Upalivši auto, krenuo je, ali ne prema kući, nego prema Zagrebu.Na tabli je Filip uspio pročitati BUZIN. Da, to je mjesto gdje se prevrnuo kamion sa životinjama- zaključi on.Zurio je kroz prozor misleći da će vidjeti još krokodila. Možda Zupko ima braću i sestre, zašto ne?! Ali, nije vidio ništa osim velike dizalice koja je iz kanala kraj ceste pokušavala izvući prevrnuti kamion
na kojem je žutim slovima pisalo ZOO.
«Tata, gdje nas sada voziš?- pitao je Dominik- Je li kod tetka Bože?» «Ne, Dominik, ne idemo kod tetka Bože, već idemo prije Zupka vratiti njegovoj mami i njegovom tati koji su sigurno jako zabrinuti za njega i jako su tužni.»- objasni tata. «A jesu li njegovi mama i tata opasni?- znatiželjno će Filip. «Mislim, da jesu, barem dok im nema Zupka. Ali, kad im se Zupko vrati onda će biti sretni.»- nadalje će tata. »A hoće li Zupko biti sretan?»- upita Filip. «Naravno, djeca su najsretnija kada su sa roditeljima, pa tako i Zupko.»- dovrši tata. «Vratimo, onda, Zupka, neka bude sretan»- spremno će Dominik. «Vrati ga, tata!», složio se i Filip koji je bio pomalo tužan, jer je imao puno planova sa Zupkom.
Kad se tata napokon zaustavio ispred Zoološkog vrta, dočekao ga je striček čuvar i striček policajac koji su u tom trenutku zasigurno nagađali gdje bi se mogao nalaziti Zupko.No. kad im je tata pred nosom otvorio prtljažnik na autu, od zaprepaštenja, starom je čuvaru lula ispala iz usta, a policajcu kapa iz ruke,koju je netom bijaše skinuo.No, kada su se malo pribrali, od srca se nasmijaše, jer Zupko je bio nestašan ,te je u zubima držao tatinu Prvu pomoć i žvakao je poput žvakaće gume. Kad to mama vidje, prasnu i ona u smijeh. «Sigurno je jako gladan!»- zaključila je.
Čuvar tada nježno obujmi Zupka rukama i lagano ga izvuče iz auta. «Pođite za mnom»- reče.»Pokazat ću vam Zupkove roditelje.»
Filip i Dominik izađoše iz auta i pođoše u čudnoj povorci za mamom i tatom, te Zupkom, čuvarom i policajcem.Ubrzo su stigli do omanjeg bazena u čijem plićaku su se dva podugačka krokodila nemirno vrtila u krug, udarajući povremeno repom po vodi.
Odjednom, čuvar , uz pljusak, ispusti Zupka u vodu. Kad su ga mama i tata krokodili spazili, nastao je takav radosni urnebes u vodi da je voda prskala na sve strane.Krokodili su se utapali od sreće.Ta, vratio im se njihov Zupko.
«Hvala vam!»- reče tada čuvar okrenuvši se tati. «A, za nagradu što ste vratili našeg Zupka , dobit ćete BESPLATNU OBITELJSKU GODIŠNJU KARTU ZA ZOOLOŠKI VRT! Tako ćete moći besplatno, kad god zaželite, dovesti ove dečke da vide našeg Zupka, a i druge životinje.» - zaključi stari čuvar i povuče još jedan dim iz svoje žute lule.
Filip i Dominik ga nisu čuli, jer su pratili svaki Zupkov pokret i smijali mu se, kad bi napravio nešto smiješno...

KRAJ






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.